Troska storka #5


Spravil som osudovú chybu, lebo som dal mame na Vianoce knihu od Marie Kondo, aby sa naučila životnému minimalizmu. Keď bola na návšteve u brata a jeho manžela v Nórsku, prišla na čaro Netflixu a celý deň bingovala aj jej seriál. Mariina základná metóda je jasná, nahádžete veci na kopu a pýtate sa: „Does it spark joy?“ Keď to nesparkuje joy, ide to preč. Jednoduché.

Čo mi však nie je jasné, kam tie veci dať? Kedysi to bolo jednoduché, lebo na všetko bol jeden odpadkový kôš. Teraz je tých košov asi tak sedem a ešte do toho je tu koncept zdieľanej ekonomiky, upcyclingu, slow fashion, cirkulácie a swapov. Nechce sa mi čítať celú knihu, ale prosím vás, povedzte mi jednu vec... Kam tie veci tá Marie Kondo vyhadzuje?

Ja sa pri smetiakoch vždy cítim ako potenciálny kriminálnik, že niečo hodím do zlého smetiaka a prinesiem tejto planéte skazu. Však ja som ani nevedel vyriešiť dilemu – umývať plasty alebo neumývať? Denník N hovorí, že netreba umývať, môj frajer hovorí, že treba umývať. Prečítal som si viacero faktov o tomto, ale vyhodnotil som to tak, že s Denníkom N mi nehrozí hádka a tak teraz umývam plasty ako taký kokot. Teraz buď múdra, Marie Kondo!

Dnes som bol s mamou v divadle, na ktoré ma pozvala. Ešte pred divadlom mi zavolala s tým, že sa chce zastaviť u mňa na byte, aby mi vrátila kufor. Nemám moc rád, keď takto nečakane príde ku mne na byt, lebo potom mi nadáva, prečo mám doma taký bordel. Teraz si však mama osvojila mileniálsky jazyk a nadávala mi štýlom: „A tebe nič nehovorí životný minimalizmus?“

Poučovanie pokračovalo aj smerom do divadla, keď mi hovorila, že môj brat s manželom v Nórsku upracú veci hneď, ako spravia bordel a nenechávajú to na neskôr ako ja. V divadle vytiahla mobil a začala mi ukazovať fotky bratovej kúpeľne. Pri detailných fotografiách sprchového kútu nezabudla poznamenať: „To vieš, oni tie sklá zotrú stierkou hneď po osprchovaní. To nie ako ty.“

Čo vám poviem. Bolo to dnes náročné. Ale keď som sa vrátil domov, pustil som sa do upratovania. V izbe som natrafil na kufor, ktorý tam mama nechala. Idem ho odložiť, ale v kufri ešte niečo je. Konkrétne, sedem kníh Dominika Dána. This obviously doesn't spark joy. Prečo som mal potrebu učiť mamu životnému minimalizmu?

Mám však dojem, že okrem Marie Kondo si mama preštudovala aj Iliadu. Konkrétne, pasáž o Trójskom koňovi.

Žiadne komentáre: