Troska storka #4


Žijeme v dobe rozmachu plastu a s tým sa otvárajú otázky ohľadom životného prostredia. Ľudia separujú plasty, podniky bojkotujú plastové slamky, pripravuje sa legislatíva na zálohovanie plastových fliaš.
Tiež nad týmito otázkami rozmýšľam, ale napadla ma ďalšia vec. Ako sa riešili tieto veci, keď bola na rozmachu iná surovina? Napríklad, bronz.
Ako sa riešili takéto veci v dobe bronzovej? Tiež sa šírila všeobecná osveta?
Napríklad:
1. Nehádžte znečistené bronzové odpadky do separovaného zberu! Silne znečistené bronzové predmety nevieme zrecyklovať na ďalšie použitie a preto končia v komunálnom odpade. Preto z bronzových misiek odstráňte zvyšky jedla a zbrane dôkladne očistite od krvi.
2. Nebuďte bezohľadní k životnému prostrediu a po boji pozbierajte bronzové zbrane z bojiska! Neklaďme toto bremeno na plecia budúcich generácií!
3. Vážne by sme sa mali zamyslieť nad problémom bronzových šípov, ktoré sa používajú na jednorazové zabitie. Nie je to obyčajné plytvanie? Mali by sme klásť väčší dôraz na meče, dýky a oštepy, ktoré môžeme opakovane použiť.
Taká bola doba. Ale zamýšľajme sa nad týmito vecami aj dnes! Ja verím v krajšiu budúcnosť, v ktorej o 1000 rokov archeológ nájde plastovú slamku a povie si: „Ó, aký vzácny nález!“

Žiadne komentáre: